Att våga prata om pappa - & och så kom Vendela! Del 2

Jag är 14år och befinner mig på Olsäng på mitt konfirmationsläger.

I flera dagar har ledarna uppmanat oss att vara ärliga mot varandra och oss själv. Dela med er, vad tänker ni, vad känner ni? Dessa frågorna verkar vara något sorts mantra de upprepar om och om igen. 

 Lätt för dem att säga tänkte jag gång på gång. Lätt för dem att säga att man ska dela med sig av det som tynger en. När det som tynger mig gör ont, är pinsamt och passar inte in i de andras bild om mig. Jag har bara pratat om pappa en gång utanför familjen. Med M för några år sedan och trots att hon tog bort en stor sten från mitt bröst så var den nu tillbaka. Hon och jag hade börjat växa ifrån varandra och situationen med pappa såg helt annorlunda ut. Han var ute från fängelset men var nu runt någonstans i Europa. 

 Aldrig skulle jag öppna upp mig för någon här om hur det egentligen såg ut med min pappa. Aldrig. 

Men sen kom den där kvällen. Vi hade haft en helt tyst timme den dagen - inte ett ord fick man säga till någon. Skriva fick man däremot. Och oj vad jag skrev! När vi skulle lämna in papprena så skämdes jag. Jag ville inte att de skulle läsa. Det kändes som jag hade svikit pappa genom att skriva om hans situation samt situationerna han sätter mig. Jag gav de papprena jag hade skrivit men inte alla. Några rullade jag ihop och gömde i fickan. 

 På kvällen ska vi titta på Nyckeln till Frihet. Vendela, min nya bffs, favoritfilm.  Efter 20 minuter får jag inte luft. Utan att aktivt gråta så rinner tårarna ner för mina kinder. Jag hoppas att ingen ska se mina tårar i det mörka rummet. Vendela sätter sig upp bredvid mig och viskar så att ingen av de andra hör: Men vad är det? Ska vi prata? 

 Utan att säga något reser jag mig upp och springer in på toaletten. När jag ska stänga dörren så tar V tag i den och sätter sig bredvid mig. Hon kollar mig djupt in i ögonen och säger: Isa, du får faktiskt berätta vad som hänt?

Och jag berättar. Berättar om besöken på fängeslet. Om vakten som skämtade om att han kommer komma ner i randiga kläder som alla fångar i de teckande filmerna gör, jag berättar om chocken när jag ser att han inte alls gjorde det utan hade på sig helt vanliga mjukiskläder. Jag berättar om att ballerinakexen på fängelset inte smakar som de gör utanför. Jag berättar om rädslan om han dör när han är utomlands. Hur vi aldrig kommer få reda på det då för att han inte går runt med pass eller id.  Jag berättar om att jag aldrig mer vill träffa honom men att om jag inte gör det så är jag rädd att han inte vill leva. Jag berättar om alla bra behandlingshem vi träffat honom på men att det ändå alltid blir ett nästa hem. Jag berättar om skammen jag känner om någon kommer få reda på det här. Jag berättar om rädslan av att ha hans efternamn om någon vill honom illa och istället hittar mig eller min syster. 

Jag berättar om allt som stod på lappen jag aldrig gav till ledarna på lägret. 

Jag berättar om allt jag aldrig sagt högt till någon och hon lyssnar. Hon lyssnar, torkar tårar,  påminner mig att andas och säger att "trots att hennes pappa jobbar på bank och hon inte kan sätta sig in i mina känslor så är hon glad att jag berätta." För om jag inte berättar för henne kan hon inte hjälpa. 

 Där sitter vi. Inlåsta på toaletten medans vi hör att filmen börjar ta slut och folk börjar ställa sig utanför för att borsta tänderna. Efter en stund knackar det på dörren. En ledare frågar vad som har hänt. Det går inte att undvika våra svullna röda ansikten och hon frågor om hon kan hjälpa oss på något sätt. Om vi vill prata.

"Nej tack, jag har Vendela"
"Nej tack, jag har Isa" 

Vi hjälper varandra upp och går hand i hand in till vårt rum "Kommendoran". Vi säger ingenting utan istället för att klättra upp till min säng i våningssängen lägger jag mig nere hos Vendela.
När de andra i rummet har somnat ligger vi fortfarande och håller varandra i handen. Precis innan jag somnar viskar hon till mig: "Vi kommer klara detta". 

 Sen den dagen har hon hjälpt mig klara allt & vi har fortfarande inte släppt varandras händer. 

 

(null)

 
 
Att våga prata om pappa - del 1
Jag är 11år och sitter på en gunga i min bästa vän Ms trädgård. Som vanligt hänger vi efter skolan och efter att mellisen är uppäten och vi har försökt komma på något att göra så hamnar vi i hennes trädgård. Med en glass i handen och ett långsamt gungande fram och tillbaka försöker jag hitta mod. 
Jag vill så gärna berätta för henne. Jag har velat det länge men jag vågar inte. Hon vet allt om mig. Vi har lovat varandra att vara vänner för livet - halsbanden runt våra halsar kan intyga det. 
Efter en stund så accepterar jag att "nä det blir inte att jag berättar idag heller". 
Då avbryter hon mig i mina tankar och börjar berätta om att de en gång haft 32 st kaninungar men att alla dog. Wow, säger jag. Vad sjukt! 
 
När glassen är uppäten får jag nytt mod. Jag vill bara berätta för henne men vad händer om hon berättar för de andra i klassen. De skulle aldrig förstå. De har aldrig haft några problem. Jag vet ju att M har också har haft problem. Hennes föräldrar har skiljts och jag har varit hemma hos henne när de bråkat ibland. 
Jag säger det bara. 
 
"Du, det finns en sak jag måste berätta för dig medn du får lova att hon inte säga det till någon."
Jag fingrar på det halva hjärtat som sitter runt min hals. 
"Klart! Jag lovar!"
"Ah, fast... Du får gissa istället."
"Haha men Isa hur ska jag kunna gissa"
"Nä men det handlar om min pappa. Han är liksom på ett ställe."
"Vadå för ställe?"
"Han är liksom på ett ställe där han inte kan gå ut när han vill?"
"Men va? Är din pappa på sjukhus?"
"Nä, alltså det är inte riktigt ett sjukhus"
"Var är han?"
"Min pappa sitter  i fängelse". 
 
Jag har sagt det högt för första gången i mitt liv. I flera år har jag tänkt att jag levt två liv i ett. Ett liv med min familj som bor i ett fint hus, har stora midsommarfester och som har föräldrar som tillåter oss att äta nesquick på vardagar. Ett annat liv med en pappa som åker ut och in från fängelse. Där emellan står jag. Livrädd för att någon ska veta. Livrädd för vad ska de andra tro om mig då? Att jag delar efternamn, blod och DNA med någon som gjort dumma saker. Att jag går runt och har en klump i magen varje gång lärarna eller mina klasskompisar föreslår att vi ska leka tjuv och polis. För tänk så syns det på mig. Tänk så syns det att jag faktiskt varit på ett fängelse för att hälsa på någon. Tänk om de vet. Tänk om deras föräldrar vet om det och sagt det till sina barn men att barnen har lovat att inte säga till mig. 
Men nu vet hon. Min bff vet! 
 
M är den smartaste personen jag träffat i mitt 10åriga liv. 
"Vet du varför han sitter i fängelse? Och när han kommer ut? "
"Nä, men jag ska hälsa på honom på onsdag. Jag tror han kommer ut i sommar?"
"Ah okej. Men, Isa. Tänk att när han kommer ut då är allt det dåliga borta."
"Ja, jag hoppas det!"
 
Hon ger mig en kram, kollar på mig och säger sen:  
"Min pappa kommer inte heller hem på ett tag. Han jobbar till 16 - ska vi ta en glass till?"
 
Vi gick in och tog en glass till
 
 
 
 
Bucketlist - Sommar2018
Jag. Är. Så. Redo. För. Sommar. 
Jag vet att det ekar tomt här inne men jag befinner mig verkligen i slutspurten på jobb och i Sthlm innan det är dags att ta lite ledighet. Vill så gärna att denna blogg ska vara något lustfyllt och härligt så nu när det varit mycket jobb och lite stress så har jag varit tvungen att backa lite härifrån för att få behålla den känslan - hoppas ni förstår!
 
IALLAFALL! Jag åker hem till Lund vid midsommar och som jag nämnde tidigare så blir det nog en sommar i Sverige i år så jag och Vendela kände att vi måste göra det bästa av situation och göra en Bucketlist. Jag vet att bucketlists brukar var mer "sjuka" saker haha så det är väl egentligen saker vi vill göra så att veckorna inte bara försvinner på två sekunder. 
 
Äta mjukglass
Spela Laserdome
Nattbada
Åka till Liseberg
Bara chilla 
Sova på balkongen 
Göra chokladbollar
Bo över i Köpenhamn 
Gå på dubbel-blinddate (OBS! Ingen får skaffa förhållande) 
Spela boule 
Styra en fest
Bygga ett sjukt sandslott
Träna tillsammans 
Dricka sangria i 8h 

Haha så långt har vi kommit än så länge. Verkligen inga speciella saker men så roligt! Bara att få komma hem i några veckor och få ha lite vardagshäng med tjejerna ska bli sååå kul! 
 
Avslutar detta inlägg med lite tbt-gruppbilder. Nu måste jag fortsätta packa - åker till NYC imorgon!
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)